Elämä on lajittelua

Miksi en lajittelisi roskiani? Lajittelenhan kaiken muunkin. Lajittelen kylmäsäilytettävät ruoat jääkaappiin, jauhot ruokakaappiin. Sorttaan kasvikset jääkaapin vihanneslokeroon, jäätelön pakastimeen. Astiat kuuluvat astiakaappiin – lautaset ja lasit omiin paikkoihinsa – ja aterimet lajittelen omiin pikku lokeroihinsa aterinlaatikossa. Lajittelen likaiset vaatteet puhtaista eroon, pyykit värien ja pesulämpötilojen mukaan. Tämä on arkea, elämää. Eikä lainkaan vaikeaa.

Kuvittele, jos joutuisit palauttamaan tyhjän maitotölkin maitohyllyyn, iltapäivälehden lehtitelineeseen ja perunankuoret vihannesosastolle.

Kaupassakin tavarat on lajiteltu: maidot ovat yhdessä, piimät siinä vieressä, kananmunat keskenään ja leivät ihan muualla – tummiin ja vaaleisiin, palaleipiin ja limppuihin lajiteltuina. Kaupassa kierrän kärsivällisesti hyllyltä toiselle; en mene lähimmälle hyllylle ja kaavi sieltä koko hyllyllistä kerralla ostoskärryyni, vaikka se nopeuttaisi asiointia.

Roskien lajittelu kotona on paljon yksinkertaisempaa kuin kaupassa käynti. Kuvittele, jos joutuisit palauttamaan tyhjän maitotölkin maitohyllyyn, iltapäivälehden lehtitelineeseen ja perunankuoret vihannesosastolle. Sen sijaan ne voi lajitella kotona omiin astioihinsa, kerätä kassiin ja viedä kerralla taloyhtiön jätekatokseen tai kierrätyspisteeseen. Suurimmalla osalla meistä pääkaupunkiseudun asukkaista oman taloyhtiön jätetilassa ovat astiat biojätteelle, paperille, kartongille, metallille ja lasille.

Kierrätys alkaa lajittelusta. Kun lajittelen, joku toinen voi jalostaa roskistani jotain uutta. Maitotölkeistä valmistetaan uusia kartonkipakkauksia ja hylsykartonkia, lasipurkki uudestisyntyy lasipurkkina tai -pullona. Banaaninkuorista ja kahvinporoista saamme ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun ja lisäksi uusiutuvaa biokaasua energianlähteeksi. Sanomalehti ei elä vain kahdesti, vaan jopa viidesti tai kuudesti. Lasi ja metalli voidaan sulattaa ja muovata uusiksi tavaroiksi jokseenkin ikuisesti.

Kierrätys alkaa lajittelusta.

Kun taas kerran kierrän kaupassa ostoskärryn kanssa, kuka tietää vaikka lajittelemani maitotölkki päätyisi minulle takaisin wc-paperirullan sisähylsynä ja paperinkeräykseen viemäni sanomalehti päivän lehtenä uusine uutisineen.

Pääkaupunkiseudun kotitalouksien sekajätteestä tuotetaan nyt kaukolämpöä ja sähköä Vantaan Energian jätevoimalassa. Laitos on mitoitettu sille sekajätemäärälle, josta on lajiteltu pois uusien tuotteiden raaka-aineina kierrätettävät materiaalit. Jätevoimala korvaa kaatopaikan, ei kierrätystä.