• Kyllä kiitos

  muovitavarat (huom. muovipakkauksille oma keräys), hygieniatuotteet kuten kertakäyttövaipat ja terveyssiteet, rikkinäiset tekstiilit ja kengät, nahka, keinonahka, kumi, rikkinäiset juomalasit ja kuumuuden kestävät lasiastiat, posliini ja keramiikka, pölynimuripussit, hehku- ja halogeenilamput sekä sulakkeet, tuhka ja tupakantumpit

 • Ei kiitos

  vaarallinen jäte, sähkölaitteet, kierrätyskelpoinen jäte, joka käy uusien tuotteiden raaka-aineiksi, kuten biojäte, lasi, metalli, paperi ja kartonki; isot esineet, erityisesti metalliromu.

 • Info

  • Sekajätettä on sekalainen loppujäte. Siitä on jo lajiteltu erikseen mm. vaaralliset jätteet, isot palamattomat kappaleet ja kaikki uusioraaka-aineeksi kelpaava.
  • Vie remontista syntynyt sekajäte, kuten kaakelilaatat ja pesuallas, Sortti-asemalle.
  • Vie isot metalli- ja muut esineet, kuten huonekalut Sortti-asemalle.
  • Lajittele biojäte, lasi, metalli, muovipakkaukset, paperi ja kartonki uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
 • Minne voin viedä sekajättettä

Sekajätteestä energiaa

HSY kuljettaa taloyhtiön sekajäteastian sisällön Vantaan Energian jätevoimalaan. Vastaanottohallissa jäteautot tyhjentävät sisällön suureen bunkkeriin. Laitoksella sekajätettä ei enää lajitella. Kahmari annostelee sekajätettä polttoprosessiin sopivissa erissä. Palamisenergia otetaan talteen ja savukaasut puhdistetaan. Tuloksena saadaan kaukolämpöä ja sähköä.

Katso video jätevoimalasta (Vantaan Energia Oy).

Tiesitkö?

Haittaako PVC-muovi, jos sitä joutuu voimalaan sekajätteen mukana? Sekajätteen joukossa voi olla jonkin verran PVC-muoveja. Lähinnä se lisää kustannuksia ja aiheuttaa rakenteiden korroosiota. Myös puhdistuskemikaaleja tarvitaan enemmän. Korkean käsittelylämpötilan, noin 1000 astetta, ja tehokkaan monivaiheisen savukaasujen puhdistuksen ansiosta laitos selviää hyvin näistä materiaaleista.

Miksi kaatopaikkajätettä ei kerätä erikseen? Sekajätteen joukossa on jonkin verran palamatonta ainesta, kuten kissanhiekkaa ja posliinia. Ne ovat materiaalia, joille ei ole kierrätysmahdollisuutta tai joista ei saa uusia tuotteita. Määrä on sen verran pieni, ettei niitä varten kannata laittaa taloyhtiöön erillistä keräysastiaa.  Voimalakäsittelyssä palamatta jäänyt aines eli kuona kuljetetaan Ämmässuolle. Esikäsittelyn jälkeen käytämme siitä saatavan mineraaliaineksen maanrakentamisessa.

Linkkejä

Vantaan Energian jätevoimala