• Kyllä kiitos

  lasipullot ja lasipurkit

 • Ei kiitos

  juomalasit, kahvikannut ja korkeaa kuumuutta kestävät ruoanlaittoastiat, kristalli, posliini, keramiikka, ikkunat ja peilit,  opaalilasi (esimerkiksi joissain kosmetiikkapakkauksissa) sekä hehku- ja halogeenilamput

 • Info

  • Laita lasiastiat, kahvipannut, kristalli, keramiikka ym. sekajätteeseen.
  • Palauta energiansäästölamput ja loisteputket sähkölaitteiden tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.
 • Minne voin viedä lasia

Näin lasi kiertää

Yhden omakotitalon eristämiseen lasivillalla kuluu noin 15 000 pilttipurkkia tai 3000 viinipulloa.

Taloyhtiön lasinkeräysastiasta HSY kuljettaa lasin Ämmässuolle vastaanottoterminaaliin välivarastoitavaksi. Sieltä lasi jatkaa matkaansa rahtilaivalla Hollantiin ja Englantiin, ensin esikäsittelyyn raaka-aineen jalostamiseksi ja sen jälkeen lasipakkauksia valmistaviin laitoksiin uusien pullojen ja purkkien raaka-aineeksi.

Suomessa ei ole enää lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta. Suomessa kerätystä lasista on sen sijaan tehty lasivillaa ja vaahtolasia. Vaahtolasia käytetään mm. maarakenteissa routaeristeenä ja rakennuksissa lämpöeristeenä.

Tiesitkö?

Miksi kaikki lasi ei kelpaa kierrätykseen? Eri lasilaadut sulavat eri lämpötiloissa eivätkä sovi samaan käsittelyyn. Hillopurkki kestää kyllä kiehuvaa vettä, mutta sulamispiste tarkoittaa sitä lämpötilaa, jossa lasi sulaa möykyksi. Siinä elintarvikepakkaus ja kuumuutta kestävä kahvipannu tai uunivuoka eroavat toisistaan. Lasinkeräys on vain pakkauslasille, koska lasista tehdään uusia pulloja ja purkkeja.

Linkkejä

RINKI Oy -  tietoa pakkausjätteestä

Uusioaines Oy - lasin kierrättäjä

Kierrätyskeskuksen askarteluopas