• Kyllä kiitos

  hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvin ja teen porot, kalanruodot, ruoan tähteet, talouspaperit, jähmettyvät rasvat kuten kinkunrasva, kasvinosat ja kuihtuneet kukat

 • Ei kiitos

  ruokaöljyt ja muut juoksevat rasvat tai nesteet, vaipat ja terveyssiteet, muovipussit, lääkkeet, kissan tai koiran jätökset, purukumi, tuhka, tupakantumpit

 • Info

  • Taittele biojätepussi sanomalehdestä tai laita biojäte maatuvaan pakkaukseen kuten muropakettiin tai jauhopussiin.
  • Voit imeyttää pienen määrän ruokaöljyä talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Pakkaa kuitenkin suurempi määrä ruokaöljyä suljettuun muovipulloon ja hävitä sekajätteenä.
  • Valuta ruoantähteiden nesteet ja liemet viemäriin, jotta biojäteastian pohjalle ei kerry nestettä.
  • Tule kompostointikurssille, aikataulun löydät HSY:n sivuilta.
 • Minne voin viedä biojätettä

  • oman taloyhtiön biojäteastiaan
  • omaan ruokajätteille tarkoitettuun kompostoriin

Näin biojäte kiertää

Kuva3_Biojatteesta-multaa-ja-biokaasua-prosessikaavio
Taloyhtiön biojäteastiasta HSY kuljettaa biojätteen käsittelylaitokseensa Espooseen. Esikäsittelyssä repijälaite repii pussit auki ja seulan läpi mahtuva hienojakoinen aines kulkee biokaasulaitokseen. Karkeajakoinen biojäte siirtyy puolestaan kompostointilaitokseen.

Biokaasulaitoksessa mädätämme biojätteen biokaasuksi kahdessa isossa reaktorissa. Käytämme biokaasun  uusiutuvan sähkön ja lämmön tuotantoon. Jäljelle jäävä mädäte siirtyy kompostointilaitokseen kompostoitavaksi yhdessä karkeajakoisen biojätteen kanssa

Kompostoinnissa lisäämme biojätteeseen risuhaketta tukiaineeksi. Kuljetushihna vie massan kompostointitunneliin, jossa kypsytämme sitä kääntelemällä sekä säätämällä kosteutta ja ilmastointia. Jälkikompostointi sisällä laitoksessa ja sen jälkeen ulkona aumassa kestää yhteensä muutaman kuukauden. Valmis, ravinteikas komposti käytetään mullan raaka-aineena tai sellaisenaan maanparannukseen. Vain lajitellusta biojätteestä voimme hyödyntää sekä arvokkaat ravinteet että energiasisällön!

Löydät lisää tietoa biojätteen käsittelystä pääkaupunkiseudulla HSY:n verkkosivuilta.

 

Tiesitkö?

Miksi biojäte kannattaa lajitella? Vain lajitellusta ja biologisesti käsitellystä biojätteestä saadaan talteen ja takaisin ravinnekiertoon kaikelle elämälle välttämättömiä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, sekä humusta. Tämän lisäksi saamme tuotettua uusiutuvaa energiaa biokaasun muodossa. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin ravinteet ja humus haaskataan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei ole erityisen hyvä, mädätys on tehokkaampi keino saada biojätteestä  energiaa.

Miksi biohajoavat vaipat eivät kelpaa biojätteeseen? Hyvin kosteutta pitävät tuotteet hajoavat prosessissamme hitaasti eivätkä ehdi kompostoitua laitoskäsittelyn aikana. Näin myös varmistamme työhygienian laitoksella ja sen, että lopputuotteen laatu varmasti vastaa mullan jatkojalostajien toiveita. Omaan kompostiin voit laittaa myös hitaasti maatuvia tuotteita, mullaksi muuttuminen vain kestää pidempään. On silti parempi käyttää tuotteissa uusiutuvia materiaaleja, jolloin säästämme uusiutumattomia luonnonvaroja. Kaikki hygieniatuotteet kuuluvat sekajätteeseen.

Miksi kaikki kissanhiekka ei sovi biojätteeseen? Biojätteeseen kelpaavat maatuvat lemmikkieläinten kuivikkeet. Näitä ovat puupohjaiset purut tai pelletit. Sen sijaan hiekka, savi tai bentoniitti ovat mineraalipohjaisia kuivikkeita. Ne eivät maadu eikä niistä saa esimerkiksi multaa. Laita ne sekajätteeseen.

Miksi jossain muualla biojätteen saa pakata muovipussiin? Eri puolilla Suomea käsittelytavat vaihtelevat. Jossakin alueella biojätteestä valmistetaan bioetanolia, jota käytetään liikenteen polttoaineen ainesosana. Muovipussit erotellaan joukosta ja hyödynnetään energiana.