HSY 12.09.2017 kello 10:20

Akut ja paristot

Akut ja paristot ovat vaarallista jätettä ja niihin liittyy räjähdys- ja tulipalovaara. Akkuja on sekä lyijy- että litiumpitoisia. Lyijypitoisia akkuja ovat mm. polttomoottoriautojen akut, kun taas litiumakkuja käytetään mm. sähkökäyttöisissä kulkuvälineissä (autot, pyörät, tasapainolaudat).

Teippaa paristot ja akut, estä tulipalot!

Polttomoottoriauton akun haitallisin aine on raskasmetalleihin lukeutuva lyijy. Lyijy ei luontoon joutuessaan hajoa, vaan kertyy eliöihin ja päätyy takaisin ravintoketjuun ja lopulta lautasillemme.

Akuissa on myös rikkihappoa, joka on voimakkaasti syövyttävää.  Katso videolta Arman Alizadin ja Trash Test Dummyn varoittava esimerkki!

Paristot ja pienakut voi viedä kätevästi mihin tahansa niitä myyvään kauppaan tai kioskiin. Ajoneuvoakut (starttimoottorit) kuuluvat vaarallisen jätteen keräyspisteisiin ja niitä myyviin liikkeisiin. Vie yli puolikiloiset litiumakut HSY:n Kivikon Vaarallisen jätteen asemalle. Litiumakun tunnistat Li-merkinnästä.

Kun viet akut ja paristot keräyspisteisiin, niistä saadaan talteen metalli ja lyijy. Käsittelyprosessissa lyijy palautuu takaisin teollisuuden käyttöön.

Toimi näin

  • Teippaa paristojen ja akkujen navat tulipaloriskin välttämiseksi! Loppuun käytetyissä akuissa on aina jäljellä jonkin verran varausta, joka aiheuttaa oikosulun osuessaan vaikkapa metalliin.
  • Pakkaa vuotavat ja ruosteiset paristot ja akut erilliseen muovipussiin, jotta ärsyttävät aineet eivät päädy iholle tai muille pinnoille.
  • Pidä käytetyt ja teipatut paristot ja akut lasten ulottumattomissa.
  • Vie akut ja paristot keräykseen kauppareissun yhteydessä, jolloin niitä ei pääse kertymään kotiisi suuria määriä.

Kiitos kun lajittelet! Myös vaarallisen jätteen!